Om Huset

Info om huset och bakgrund!

2010 slog jag till och blev husägare för första gången i mitt liv och såg till att uppfylla ännu en av mina drömmar i livet. Nedan följer lite info om huset i sig, köpeprocessen samt hur lukt, fukt och mögel slog till med full kraft mot min dröm…


Målsättningen var – och är – att bo i huset tills den dagen jag träffar en partner och då köpa något nytt, gemensamt boende. Tills dess sätter jag min egen prägel på huset och försöker se renoveringen som en enda stor personlig utveckling. Läs mer nedan!

 • Fakta om huset

  Huset ligger på västkusten, öster om Göteborg. Området är ett litet bostadsområde ute i skogen, med sjöar och skogsvägar runt knuten, men pendlingsavstånd till både Borås och Göteborg. Området har från början varit ett sommastugeområde med enstaka sommarstugor kvar, men majoriteten har dock blivit permanentboenden.

  1958 upprättades en liten sommarstuga här, som rivdes 1962 och ersattes av detta hus, fortfarande som sommarstuga med krypgrund. 1982 byggdes huset ut med en källare/platta på mark. Ytterligare en utbyggnad gjordes med ny farstu och ännu en tillbyggnad av ett burspråk. Huset är idag 68 kvm på entréplan, samt har en liten oinredd källare på ca 20-25 kvm. Utöver huvudbyggnaden finns en gäststuga med källare, ett växthus, ett kallgarage (isolerat dock) och en carport.

  Huset är byggt av en herre som flyttade till äldreboende vid 81 års ålder när jag köpte huset. Huset har varit permanentboende senaste åren.

  Stommen är av trä, likaså panel. Fönster är treglas. Vatten kommer från egen djupborrad (110m) brunn. Avlopp är septitank för toalett och trekammarbrunn för övrigt avlopp. En stenkista finns för att ta hand om dagvatten. Uppvärmning sker genom luftvärmepump och braskamin. Energiförbrukningen inkl hushållsel ligger på under 9000 kWh/året (!) nu.

  Trädgården är på ca 1300 kvm.

 • Köpeprocessen

  Sommaren 2009 blev jag sugen på att köpa en sommarstuga. Tanken var att behålla min hyreslägenhet och ha en sommarstuga med båtplats vid havet. Efter ett antal visningar och rundturer, insåg jag att det skulle bli ohållbart för mig som ensamstående att ha både hyreslägenhet och en sommarstuga, särskilt när de få stugor som fanns ute till försäljning med båtplats mm låg i utgångsbud från 2 miljoner kr och uppåt.

  2010 bestämde jag mig istället för att byta från lägenhetsboende till hus. Jag utgick från jobbet och ville ha hyffsat lättsamt pendlingsavstånd. Jag utgick också från vilka regioner jag har vänner och bekanta.

  Jag var på 2-3 husvisningar då jag hittade ett hus granne med en kollega. Ett äldre par bodde där och huset var i renoveringsbehov, men jag kände på mig att det kunde finnas potential med huset. Jag fick tips om en mycket bra besiktningsman och tog dit honom för att få expertutlåtande. Det visade sig att huset hade rejäla sättningar, behövde totalrenoveras i stommen, golvbjälklaget hade rasat ner i krypgrunden och luftfuktigheten var närmare 100% på klipporna i krypgrunden (i ficklampssken såg man kondens/vattendroppar fulla klipporna). Inte nog med det, när vi gick upp på altanen för yttre ockulärbesiktning så brakade det plötsligt till och hela altanen rasade. Besiktningsmannen sa att han aldrig någonsin under sina nästan 50 yrkesår upplevt något liknande. Jag köpte givetvis inte det huset.

  Det gav mig en duktig näsbränna och duvning dock. Resten av sommaren spenderade jag enormt mycket tid med att bara åka runt på husvisningar och “lära känna hus”. Jag var på mellan 25-30 visningar. Jag gav mig också in i budgivningar o vann ett par budgivningar mot min förvåning, men drog mig ur då det inte kändes rätt. Jag besökte hus där folk rökt inomhus, dåligt underhållna hus, områden med otrevliga grannar (jag lärde mig att man bör hälsa på grannarna på visningarna) mm.

  Sedan hittade jag det här huset. Det kändes bara så rätt. Dessvärre kan jag vara tjurig, så har jag fått en bra första magkänsla så kan den köra över alla andra känslor under resans gång, men jag siktade in mig på detta hus. Första visningen var det nästan 20 bilar på den fria visningen och andra visningen var det minst 5-6 par på just min bokade visningstid. Någon vecka senare hade jag vunnit budgivningen.

  Själva husköpet i sig gick egentligen nog rätt så smärtfritt via mäklare osv, men det var ändå en hel del att tänka på. Jag kunde i min värld inte drömma om att pantbrev, lagfartsavgift och sådant kunde kosta så mycket, pengar jag fick hosta upp kontant (närmare 60 tusen). Det enda som inte gick smärtfritt var besiktningen av huset.

 • Husbesiktning – En avvikande lukt

  Jag personligen märkte ingenting när jag gick på visningarna. Klart det luktade lite “gammal människa” eller gammalt hus sådär som det kan göra hos pensionärer, men besiktningsmannen tvärnitade i dörröppningen under besiktningen. Han backade ut och gick in igen. Några sekunder senare stod det “avvikande lukt – mer utredning behövs” på protokollet. I samma veva föll ansvaret över på mig som köpare att ta reda på var lukten kom ifrån och därmed rök också “dolda fel” eftersom lukten inte var dold (bara källan till det, vilket inte räknas som dolt fel).

  Vi började genomsöka huset på allvar efter luktkällan och inspekterade riskzonerna noga; krypgrund, kök, badrum, källare och vind. En viss normal mögelpåväxt fanns både i krypgrund och på vind, men inte på sådana nivåer att det skulle orsaka en sådan luktutfälling. Källaren hade dock varit inredd innan, med trä direkt mot väggarna och det hade varit dåligt klimat i krypgrunden. Anticimex gjorde ett arbete åt förra ägaren 2009. I krypgrunden forslade man ut jord + gammalt sågspån, sedan återfylldes krypgrunden med kapilärbrytande makadam. Plast täcktes över. En Corroventa 300TT installerades (sorptionsavfuktare) med spirorör över hela krypgrunden samt källare. Samtliga kattgluggar isolerades och springor tätades. Utredningen visade på att om lukten kvarstod kunde det vara isoleringen i golvbjälklaget som var luktsmittad.

  Under besiktningen var det torrt och fint i krypgrunden och ingen förhöjd fuktkvot. Källaren hade ett helt OK klimat och vinden var i fräscht och gott skick. Vi hittade inte någon faktiskt källa till lukten, men besiktningsmannen trodde att Anticimex kunde ha rätt. Det kunde vara isoleringen i golvet som behövde bytas. Han vågade dock inte utan djupare utredning (läs börja riva kåken) garantera något.

  Jag funderade och funderade, men jag hade trots allt en bra magkänsla kring huset. Äntligen hade jag ju vunnit en budgivning mot alla sablarns barnfamiljer också som hade skrattat mig i ansiktet på tidigare budgivningar då de som två personer hela tiden kunde låna mer pengar än mig. Å lite elak lukt, lite isolering i golvet som ska bytas, hur svårt kan det vara?! …. vad jag inte visste då var att hela mitt liv skulle komma att omkull kastas efter bara fyra veckors boende i huset…

 • 4v efter inflytt – allt mögelsmittat

  Jag flyttade in i mitt nya hus, överlycklig. Efter någon vecka tyckte jag att det luktade lite konstigt i entrén. Jag ville ju lära mig renovera, så va tusan, jag köpte mina första verktyg och löpte amok i entrén. Efter en månad upptäckte jag att jag luktade konstigt då jag åkte till jobbet. Det kändes inte inne i huset, men när jag satte mig i bilen så luktade det unket. Gammalt. Lite som våt jord, fuktiga potatisar?! Det började lukta mer och mer. Jag tog ut täcken, handdukar, kläder. ALLT luktade. Min soffa, min säng… hjälp!

  Paniken var ett faktum. Jag tyckte nästan att jag också luktade mögel, i skinnet. Jag lämnade entrén och kastade mig ner i krypgrunden under huset för att börja byta vad jag trodde var den mögelsmittade isoleringen som fällde ut lukt. En lördag i oktober 2010, knappt en månad efter att jag flyttade in i huset, så hittade jag en svartmögelhärd i krypgrunden. Golvet under kök och sovrum. Jag bröt ihop fullständigt och visste inte vad tusan jag skulle ta mig till. Dagen efter började mitt krig, kampen mot möglet. Då hade jag under nattsömnen bestämt mig för att “nu jävlar åker skiten ut!”. Kök och sovrum revs ut, väggar, golv, tak – och första riktiga luktkällan identifierades. Fem kvadratmeter svartmögel i golv och väggar pga en läckande vattenledning, en skarv som var dold under ett köksskåp och som stått och smådroppat i kanske 4-5 år…

  Detta blev början på bloggen och början på en av de större personliga utvecklingar för mig de senaste åren. Välkommen till Glada Snickaren!