Om Glada Snickaren

Välkommen till Glada Snickaren!

11’e oktober 2010 skrev jag bloggens första inlägg. Jag hade då bott i mitt livs första hus i ca 1 månad och kände en växande panik då jag insåg att alla mina textiler blivit luktsmittade av mögel. Precis allt började lukta gammal jord och en slags unken fuktlukt. Gardiner, kläder, soffan, täcket, handdukar. Till och med jag själv, jag tyckte det började lukta om skinnet mitt trots att det antagligen bara var inbillning.


Jag insåg då att mitt inköp av huset, som var tänkt att förverkliga en dröm, skulle visa sig bli en kamp. En kamp med blod, svett och tårar. Det ironiska var att när den insikten infann sig, så hade jag då aldrig tidigare i hela mitt liv hållt i en hammare. Jag kunde verkligen ingenting om hur ett hus är uppbyggt eller hur något fungerade med t.ex. vatten, avlopp eller el. Bloggen kom till för att ge mig själv ett sätt att dokumentera allt och kunna följa min egen – och husets – utveckling. Från okunnig lägenhetsnörd till glad byggare. Ytterst få av släkt och vänner trodde jag skulle klara mig speciellt långt, de flesta skakade på huvudet och nu kunde de ju dessutom följa min egen undergång genom bloggen.

Nu, sex år senare, kämpar jag vidare med hus- och trädgårdsprojektet. Bloggen har nu flera tusen unika besökare i veckan och jag har fått kontakt med många människor som hamnat i liknande situation som mig. Jag kommer fortsätta att utvecklas och lära mig, men också dela med mig av det jag stöter på till er bloggläsare. Denna blogg är inte tillför att skryta om bambugolv eller nyinköpta lyxmöbler – på denna blogg följer du livet under en totalrenovering. På riktigt.

 • Kalla fakta om Glada Snickaren

  42 år nu, Norrlänning uppvuxen i en liten by 6 mil utanför Sundsvall, men som spenderat de vuxna åren på många olika orter i landet. Landade på västkusten 2008 och insåg att här trivdes jag ju riktigt bra. Singel/ensamstående utan barn, dock sambo med en halvgalen katt som heter Sune och har egen facebooksida. 🙂

 • Min snickarbakgrund

  Ingen alls. Fick en trea i träslöjd har jag för mig. Träslöjdsläraren var inte speciellt imponerad och jag hade ingen som helst aning om vad jag pysslade med. Jag växte i och för sig upp med hus, men reflekterade aldrig över hur mycket tid det kräver att sköta hus, hem och trädgård. När jag köpte detta hus så hade jag aldrig hållt i en hammare och ägde inte ens en skruvdragare. Jag var jag nyfiken på renovering och hade ett litet sug efter att prova på att bygga lite, utmana mig själv och se om jag kunde bli “vardagshändig” i varje fall. Jag hade inte en aning om vad som faktiskt väntade…

 • Min personlighet

  Mycket av vem jag är lyser nog igenom i bloggen. Energisk och tjurig. Ger inte upp i första taget. Vill i mål, kosta vad det kosta vill. Läcker vad jag tänker, både glädje men också frustration. Försöker se lösningar och inte hinder, men triggas av att bli utmanad. Blir frustrerad om jag inte ser skogen för alla träden. Öppen för att lära mig nya saker och våga prova – det kan bara gå käpprätt åt h…

 • Övriga intressen

  Utöver livsstilen med hus/trädgård och utöver mitt kontorsjobb inom IT, så har jag ett just nu pausat projekt med att ta flygcertifikat (ekonomin fokuserades av förklarliga skäl på renoveringen). Tränar, helst ofta och mycket – med fokus på styrketräning och löpträning. Har ett ökande intresse för friluftsliv, allt från att paddla kajak till att bara ta utflykter till skogs eller havs och fjällvandrar varje sommar som tradition sedan 2007. Skriver på två egna böcker, mest för egen skull men har som ambition att ha två böcker färdiga till min 50-årsdag om den infaller. Älskar upplevelser i form av resor, nöjesparker eller bara små utflykter – men trivs också riktigt bra med att inte göra ett dugg och kan njuta enormt av självvald ensamhet med en bra bok eller några filmer.

 • Varför köpte jag ett hus? Själv?

  Jag har bott i hyreslägenheter runt om i landet sedan 1996. Längtan efter hus och eget boende har eskalerat rejält sedan 4-5 år tillbaka. Dels råkade jag räkna ut att jag genom åren betalat 1,3 miljoner kr i hyror och för det fått en kyl/frys utbytt en gång + gräsklippning/snöskottning och uppvärmning. Jag har alltid levt med befintlig inredning på golv, väggar, kök mm.

  De senaste åren har jag dels suktat efter ett boende att sätta min egen prägel på, dels suktat efter att kunna spela musik eller se film utan att ta direkt hänsyn till grannar. En egen grillplats och trädgård o kunna sola/bada/vistas i. Gästrum då släkt/vänner bor långväga bort. Slippa få boendet rökfyllt av grannen unders kedjerökande och slippa höra grannen ovanför plumsa torpeder i toaletten. Jag ville ha ett eget hus. NU. Kan man uppfylla sina drömmar så do it! Mitt motto i livet är “living the dream”. Läs mer om hur köpet gick till under “Om Huset”.