Glada Snickaren » Fukt, lukt och mögel

Min kamp mot symptomen av ett sjukt hus

Mitt första hus visade sig bli en lång kamp mot elak lukt, fukt och mögel. En kamp som ännu pågår.
Jag minns än idag besiktningsmannens ord “det är en avvikande lukt här” precis när han klev innanför tröskeln. I samma sekund föll allt ansvar över på mig som köpare, att om jag valde att köpa huset faktiskt också vara beredd på otrevliga överraskningar.
Anticimex hade gjort ett arbete under huset i krypgrunden 2005 och rensat bort jord, lagt makadam+byggplast ovanpå, tätat grunden och installerat en avfuktare. Allt verkade torrt o fint och övriga delar i huset verkade också OK. Anticimex hade skrivit i protokollet att om huset fortfarande luktar efteråt, så kan det vara isoleringen i golvet som är luktsmittad. Så jag köpte huset i tron om att det var orsaken till den avvikande lukten.
4v efter inflytt luktade allt jag ägde mögel. Handdukar, kläder, lakan, gardiner, soffan, sängen. Jag själv?! Här började min kamp på allvar och min jakt på luktkällor.

P1100153

Luktkälla nr1 identifierad – och eliminerad.En bidé inne i badrummet, där silikonet inte riktigt tätat mot golvet. Smuts och duschvatten hade runnit in under och bildat en bakteriehärd och elak lukt.

Ut med skiten – luktkälla eliminerad 2010.

P1100134

Luktkälla nr2 identifierad – och eliminerad.En plastmatta i entrén som antagligen en hund kissat på/i/under en gång i tiden och där fd ägaren inte fått rent allt.

Ut med skiten – luktkälla eliminerad 2010.

P1100347

Luktkälla nr3 identifierad – och eliminerad.5-6 kvm svartmögel i golv o väggar i/under kök och sovrum. En vattenledning från badrummet var dolt skarvad (ajabaja) under ett köksskåp, bakom en sockel. Skarven höll inte tätt utan hade smådroppat i 3-4 års tid. En enorm mögelhärd. Fick riva ut rubbet och även delar av syllarna samt mögelsanera både med Borsyra och med Ozonmaskin.

Ut med skiten – luktkälla eliminerad 2011

Luktkälla nr4 identifierad – och elimineradProvade att dra kofoten i ytterpanelen bara för att se hur det såg ut bakom och ramlade bakåt av odören. Dra mig ända in åt bängen. Tryckimpregnerad ytterpanel runt hela huset, med minimal luftspalt och saltutfällning deluxe. Satan i gatan vad det stank. Under rivjobbet fick jag ta paus då och då med kräkkänslor av stanken. Den lukten slog in genom alla väggar, in i alla rum, in i huset. Tack för den. Blev totalt panelbyte på boningshus + garage. Luktkälla eliminerad 2013.

Luktkälla nr5 oidentifieradNågot döljer sig i badrummet och toaletten, så är det bara. Det luktar lite gammalt, unket, men inte nödvändigtvis mögel eller kem. Det ska dock bli ett nöje att få riva ut skiten och luktsanera även detta område.


Kampen fortsätter.