Glada Snickaren » Energi, värme mm

04
FEB
2020

Det kom snö ändå

Två kvällar på raken nu med snöfall hos mig. I grannbyn fick de rentav ploga vägarna. Det ante mig att det kanske kommer en släng av vinter ändå, men vi får se då prognosen sedan är plusgrader igen typ 10 dagar framåt. Kommer det ingen rejäl käftsmäll under februari, så bannemig…
03
FEB
2020

Kylskåpets förbrukning

Kylskåpet verkar snitta på 2 kr/dag i kostnad (=1,3*kwh). En tiondel av luftvärmepumpen med andra ord. Fair enough. Kan leva med 2 kr/dag för att hålla mat fräsch. Jakten på elbovar fortsätter. Än så länge toppar luftvärmepumpen.
01
FEB
2020

Fortsatt mätning av el

Det här är riktigt skoj! Jag gillar att få fakta på bordet som man sedan kan basera sina beslut till förändring på. Dock märker jag att förbrukningen svänger rätt rejält på t.ex. luftvärmepumpen nu, gissningsvis påverkas den rejält av utomhusklimatet och om det blåser,…
29
JAN
2020

Kunnig på ventilation?

Om någon av er är asgrym på ventilation och kan ge tips så vore det grymt då jag har noll koll på hur man bygger och efter en stunds googling på lunchen nu så hittade jag inte så mycket info på webben. Hade liksom varit grymt med en beskrivning av alla delar som krävs. Jag…
25
JAN
2020

Årsvärmefaktor

Hah, jag tror att LVPn jag har är en gammal Sanyo SAP-KRV93EH. Googlade lite på det och hittade ett test om att den hade levererat 2,8 i årsvärmefaktor. Jämförde lite snabbt med en modern Mitsubishi för strax över 10 000 kr i kostnad och den ger 4,8. Det får helt klart bli byte…
25
JAN
2020

Luftvärmepumpens elförbrukning

Avfuktaren i källaren kostar inte många kronor nu vintertid, det kan jag konstatera. Jag trodde faktiskt den var värre (men med lite varmare utomhusluft som slår in mot källaren, så ska jag mäta den igen, då kommer den visa något helt annat). Jag har påbörjat mätningen a…
19
JAN
2020

Intressant elstatistik

Har haft besök tidigare av energibolaget och de har därefter både ringt och skickat brev om att min elmätare inte skickar statistik som den ska, så jag måste rapportera in det manuellt varje månadsskifte. Nu har jag fått info om att de ska byta alla elmätare, så får se vad d…
17
JAN
2020

Elmätning igång

Ska göra den största genomlysningen på elförbrukare på alla plan nu. Först ut är Woodsavfuktaren i källaren. Köpte en enkel liten WIFI-mackapär bara som får snurra på nu. Tänker att jag mäter typ 3 dygn eller så och tar ut snittet på de tre dygnen, sedan flyttar och mäter nästa…
06
JAN
2020

FTX-system

Nu ska jag vara riktigt ärlig (som vanligt iofs, men mer krispigt). När jag köpte huset så noterade besiktningsmannen en “avvikande lukt”. Omedelbart innanför dörröppningen. Det var med stor sannolikhet dels mögelhärden under köksgolv och upp in mot sovrum som jag…
03
JAN
2020

Hög elförbrukning

Kopplat till ekonomi osv, så vill jag göra en ny beräkning av elförbrukare. Jag tycker jag ligger alldeles, alldeles för högt. Jag har en ny NIBE varmvattenberedare som borde dra mindre än den gamla från Harald Nyborg typ. Jag jobbar mellanåt hemifrån vilket dock drar lite mer…